Megnézem!
Bezár!
A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.
.hu .de

A balatonfüredi szőlőmag aranya

Immáron hatodik éve, hogy a balatonfüredi Gyukli Pince elkötelezte magát az egészség és a környezet védelme érdekében. A vegyszermentes szőlőművelés, a segédanyagok nélküli bor és a melegítő szőlőmagpárnák mellett két új termékünkre hívjuk fel a figyelmet.

Mostantól kapható a pincészet kínálatában a hidegen sajtolt 100% szőlőmagolaj és a szőlőmagőrlemény is. A hangsúly ezen termékek esetében is a természetességen és az egészségen van.

Rendeléseiket az info@gyuklipince.hu címen várjuk!

A termékek jótékony hatásairól és felhasználási javaslatairól az alábbi linkekre kattintva olvashat:Borkóstoló Freiburgban

Sok szeretettel várjuk Önt, családját és ismerőseit a 2015. február 7-én, szombaton 16 órai kezdettel megrendezésre kerülő magyar nyelvű borbemutatómra.

Az este folyamán beszélgetünk az ökológiai szőlőgazdálkodásban rejlő perspektívákról, a freiburgi kutatóintézet feladatairól, a szőlőfajták nemesítésének csodálatos világáról, valamint a jégbor és a csúcskategóriájú desszertborok készítésének titkairól. Párhuzamot vonunk a magyar és a német borvidékek között, valamint a két ország új előállítású szőlőfajtáiról is szót ejtünk. Tovább--->>>

Év végi híradó

Kedves Barátaink!


Az év vége felé számtalan pozitív impulzus ér bennünket. Az országkóstolón nyert három csillagos magyar borkiválóságunk a Cserszegi Fűszeres után, az első bio borunk a Solaris egy nemzetközi megmérettetésen nyert nagy aranyat. A borkóstolókon és borszemináriumokon új tematikával mutattuk be az érdeklődőknek és a szakmai közönségnek az ökológiai szőlőművelésben és a vörös borokban található egészségvédő rezveratrol szerepét. Bízunk benne, hogy a következő esztendő tovább motivál bennünket, hogy folytassuk az utat, melyen elindultunk. Tovább--->

‹«   «   1   2   3   4   5   6   »   »›

Wedding Photography
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Balatonvin Borlovagrend Egyesület
Karolina Kávéház és Koktélbár
Gyukli Pince Balatonfüred
Balatonfüred Város Honlapja

 


Welapkészítés - Netstilus Webműhely Füredlink - Füredi és más linkek tárháza

Múltidéző

Veszprémtől 9 km-re, Nemesvámos határában egy római kori földbirtok-központ maradványaira bukkantak a régészek. Ma Balácának hívják a kétezer évvel ezelőtti villagazdaság romjait és a hozzá tartozó kiállítást, melyek egyértelműen bizonyítják a szőlőtermesztés pannóniai jelenlétét. A leletek között a sarló alakú metszőkéseken kívül számos egyéb borászati eszközt is találunk. A festmények szőlőművelő jeleneteket is ábrázolnak: a falra létrán mászó szüretelőt, a vállán kosárban szőlőt cipelő alakot, szőlőfürtöket, szőlőlugast.

A közeli Kővágóörsön pedig római szarkofágot találtak, amelynek fedelén faragott pávák láthatók, csőrükben szőlővel.

A honfoglaló magyarság az itt talált földművelő népektől, a későbbiekben pedig a nyugati térítő papoktól megtanulta a szőlőtermesztést és a borkészítést. A hiteles oklevelek szerint a 11. századtól kezdődően elsősorban az egyházi birtokokon és a városok környékén terjedt gyorsan a szőlőtelepítés, amit az Árpád-házi királyok különféle privilégiumokkal, adómentességgel is ösztönöztek.

A veszprémi püspök is már a 11. századtól kezdve szőlőtulajdonos volt Csopakon. Balatonfüred - szőlőterületeivel együtt - évszázadokon keresztül a tihanyi apátság birtoka volt.

A borvidékhez tartozó Paloznak az első név szerint említett szőlőművelő település. I. István király egy paloznaki szőlőst adományozott az 1018 körül alapított veszprémvölgyi apácamonostornak.

1055-ben húsz háznép szőlőst kapott a tihanyi monostor I. Andrástól, amiről az apátság alapító levelében olvashatunk. Az apátsághoz tartoztak: Dörgicse, Örvényes, Alsóörs, Pécsely, Felsőörs, Udvari, Vászoly, Szőlős. Azonban Tagyon, Szentjakabfa és Csicsó települések szőlőtermesztéséről is vannak írásos emlékeink e korból.

Szőlőtermelésünk felfelé ívelő fejlődését a török hódoltság megállította és visszavetette. Meggyérült a szőlőművelők száma és egyidejűleg csökkent a szőlőterület is.

A törökök kiűzése után a császári kamara ötévi adómentességgel igyekezett az új telepítések megindítását elősegíteni. A 18. század végén a 19. század elején a Duna-Tisza közén a futóhomok megkötésére nagyarányú szőlőtelepítés kezdődött. Ennek eredményeképpen a homoki szőlőterület néhány évtized alatt jelentősen megnövekedett.

A balatonfüredi régiónkban alakultak ki az 1750-es években az ország első szőlőhegy hegyközségei, amelyek bevezették a szőlőtermesztés szabályait. A hegytörvényben foglalt cikkelyek minden fontos mozzanatot rögzítettek, melynek betartása kötelező volt. A szabálysértőket adott esetben korbáccsal büntették (lopás a szőlőben stb.).

A 19. század végén a filoxéra (szőlőgyökértetű) óriási pusztítást végzett Európában. Az I. világháború, a túltermelési válság és II. világháború a szőlő- és bortermelés további hanyatlását okozta szerte a világban.

Hazánkban 1957-től kezdődően a helyes agrárpolitika következtében a termelési kedv ismét felélénkült, és bortermelésünk újra fejlődésnek indult. A hatvanas években újabb nagyszabású telepítéseket hoztak létre, megkezdődött a borászati nagyüzemek korszerűsítése, továbbá a korszerű technikai felszerelésekkel rendelkező új borászati üzemek építése is.

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken számtalan történelmi hely tanúsítja a szőlőtermesztés, a borászat fontos szerepét és több évezredes sikerét. A borutak állomáshelyei bemutatják a borvidék múltjának fontosabb mérföldköveit.

Az egyik legjelentősebb állomás, Füred az 1700-as évek végén induló fellendülésnek köszönhetően a 19. század derekára a Balaton "fővárosa" lett. Balatonfüred 1987-től a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa címet viseli.

Ma a borivás kultúrájának hagyományait a Balatonvin Borlovagrend Egyesület és a Tihanyi Vinitores Tychonienses Borrend őrzi, ezen kívül négy Borút Egyesület tevékenykedik. Céljuk, a komplex turisztikai kínálat, aminek keretében a vendégek nemcsak megkóstolhatják a borokat, hanem a tagok kínálta szálláshelyeken néhány éjszakát is eltölthetnek. Az egyesületeknek nemcsak szőlőtermelő, borász tagjai vannak, hanem vannak olyan szolgáltatató tagok is, akik változatos szabadidős programokat kínálnak mint például a lovaglás, vadászat, horgászat, vitorlázás, golfozás.

Ezzel a kombinált megoldással nem szükséges, hogy a borásznak szállodája vagy étterme legyen. Elég, ha a borásznak jó bora, vendéglősnek jó ételei vannak, a szálloda pedig kényelmet nyújt. Mindez segít Önnek, kellemesen elbarangolni a balatoni borok világában, ahol szép élményekkel gazdagodik és elhatározza, hogy mihamarabb visszatér hozzánk.
 

 

 

 

 

A statisztikai adatok szerint honlapunkat leggyakrabban a következő kifejezésekkel találják meg:

balatonfüredi pincészet, pincészet balatonfüreden, Gyukli Gyula borász, füredi borászat, balatonfüredi borok, balatonfüredi boros pince, Gyukli pince füreden, Balatonfüredi Gyukli pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüredi Solaris, Balatonfüredi Olaszrizling, Óbudavári Juhfark

 

Impresszum | | | Tartalom: *Gyukli Pince* 1983 - 2017 | Klikk: 7559 / 2697
Gyukli Gyula borász | Balatonfüred | Gyukli Pincészet Veszprém megyében Balatonfüreden
2011. július 25.


Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

A Balatonfüred-Csopaki borvidék története

Tulajdonos: Gyukli Gyula borász

Kapcsolat: Balatonfüred

Címsorszöveg: A Balatonfüred-Csopaki borvidék története - | Gyukli Pince Balatonfüred - balatonfüredi pincészet - balatonfüredi borok | A Balatonfüred-Csopaki borvidék története

Szlogen: A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.

Linkfelhő: Baláca, Vinitores Tychonienses, pannónia, Kővágóörs, Árpád-házi királyok, veszprémi püspök, apátsági birtok, Paloznak, háznép, filoxéra, Borút Egyesület

Készült: 2011. július 25.

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár