Megnézem!
Bezár!
A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.
.hu .de

A balatonfüredi szőlőmag aranya

Immáron hatodik éve, hogy a balatonfüredi Gyukli Pince elkötelezte magát az egészség és a környezet védelme érdekében. A vegyszermentes szőlőművelés, a segédanyagok nélküli bor és a melegítő szőlőmagpárnák mellett két új termékünkre hívjuk fel a figyelmet.

Mostantól kapható a pincészet kínálatában a hidegen sajtolt 100% szőlőmagolaj és a szőlőmagőrlemény is. A hangsúly ezen termékek esetében is a természetességen és az egészségen van.

Rendeléseiket az info@gyuklipince.hu címen várjuk!

A termékek jótékony hatásairól és felhasználási javaslatairól az alábbi linkekre kattintva olvashat:Borkóstoló Freiburgban

Sok szeretettel várjuk Önt, családját és ismerőseit a 2015. február 7-én, szombaton 16 órai kezdettel megrendezésre kerülő magyar nyelvű borbemutatómra.

Az este folyamán beszélgetünk az ökológiai szőlőgazdálkodásban rejlő perspektívákról, a freiburgi kutatóintézet feladatairól, a szőlőfajták nemesítésének csodálatos világáról, valamint a jégbor és a csúcskategóriájú desszertborok készítésének titkairól. Párhuzamot vonunk a magyar és a német borvidékek között, valamint a két ország új előállítású szőlőfajtáiról is szót ejtünk. Tovább--->>>

Év végi híradó

Kedves Barátaink!


Az év vége felé számtalan pozitív impulzus ér bennünket. Az országkóstolón nyert három csillagos magyar borkiválóságunk a Cserszegi Fűszeres után, az első bio borunk a Solaris egy nemzetközi megmérettetésen nyert nagy aranyat. A borkóstolókon és borszemináriumokon új tematikával mutattuk be az érdeklődőknek és a szakmai közönségnek az ökológiai szőlőművelésben és a vörös borokban található egészségvédő rezveratrol szerepét. Bízunk benne, hogy a következő esztendő tovább motivál bennünket, hogy folytassuk az utat, melyen elindultunk. Tovább--->

‹«   «   1   2   3   4   5   6   »   »›

Wedding Photography
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Balatonvin Borlovagrend Egyesület
Karolina Kávéház és Koktélbár
Gyukli Pince Balatonfüred
Balatonfüred Város Honlapja

 


Welapkészítés - Netstilus Webműhely Füredlink - Füredi és más linkek tárháza

Füredgyöngye, a régi-új szőlőfajta
  • Füredgyöngye
    Füredgyöngye

A nemesítő

Dr. Csizmazia Darab József 1918. július 15-én született Balatonfüreden. Ő vitte tovább édesapja foglalkozását, szellemiségét, és szőlőnemesítő lett. Közvetlenül a háború után, 1947-ben a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián kapott mezőgadasági diplomát.

Német nyelvismeretét Ausztriában, Németországban és Svájcban sajátította el. 1948-ban Budapesten az Ampelológiai Intézetnél kapott állást, ahol feladtul kapta a szőlőnemesítést. Később őt bízták meg a Szőlészeti Osztály keretében, a rezisztencia nemesítés feladatra.

Munkáját Egerben kezdte, ahol alapokat teremtett a szőlőnemesítéshez. Szőlő-fajtagyűjteményt (génbankot) létesített, laboratóriumot alakított ki, növényházat építtetett, munkásokat tanított be a nemesítéshez. Irodalmi adatok és levelezések útján szerzett ismeretek alapján hazánkban elsőként használta fel a rezisztencia génforrásaként a franko-amerikai hibrideket, közöttük a fehérbort – a Füredgyöngyét is - adó Seyve-Villard (=Eger2) hibridet. A koraiságot a világ legkorábban érő fajtájával a Csaba gyöngyével vitte be az utódokba.

Keresztezései átütő sikereket hoztak a koraiságban, peronoszpórával és szürkerothadással szembeni rezisztenciában. Fajtái vitálisan növekvőek, termékeny rügyűek, nagy termésbiztonságúak és fürtjeik finom ízükkel magas élvezeti értékűek. Egész életében fiatal munkatársait támogatta és segítette munkájukban, nyelvtanulásukban. Aktívan részt vett borbírálatokon, szakmai szeretete és igényessége ösztönözte a fajtanevek helyes írására.

Füredgyöngye füreden

Dr. Csizmazia Darab József személyes barátság alapján kérte fel Gyukli Krisztiánt arra, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának Balatonfüreden otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait.

A Füredgyöngye egy bőtermő, kettőshasználatú fehér szőlőfajtának minősíthető. Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető, különleges minőségű bornak minősítették.

Ökológiai szőlészet

Hazánkban az utóbbi évtizedben az ökológiai gazdálkodás kiszélesedésével növekszik az ellenőrzött ökológiai szőlőtermesztés területe is. Adottságaink kedvezőek, mert a borvidékek hagyományos fajtái és az új nemesítésű „rezisztens” fajták, az ökológiai adottságaink kedvezőek erre a művelésmódra.

Eddig a legnagyobb felületek és a legtöbb termelő a Balaton-felvidéken és az Alföldön tért át erre a termesztési módra. Ezen kívül szinte minden borvidéken találhatók ökológiai szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkozó gazdaságok. A Balaton környékén az idegenforgalom, az Alföldön a sajátos ökológiai körülmények indokolják a terjedését. Magyarországon napjainkban az ökológiai termesztésű szőlők területe mintegy 800 ha. 

Fontos, hogy az ökológiai termékek megismertetése szélesebb körű legyen. Egyes Csizmazia fajták magas rezveratrol tartalma miatt, a szőlővel való gyógyítás újra teret kaphatna a szívkórházban. A Balatonfüredi borheteken a friss bio must, murci, vagy biobor is szerepelhetne a kínálatban. Mivel a Füredgyöngye is egy rezisztens szőlőfajta, ezért kiválóan alkalmas lenne, hogy idővel a balatonfüredi ökoszőlészet oszlopos tagjává váljon.

Dr. Csizmazia Darab József szerint

„Megfelelő összefogással segíteni lehetne Balatonfüred fejlesztését gyógyászati és gazdasági szinten. A nemzetközi irányzatok is ezt támasztják alá. Németországban például a bio-csemegeszőlőfajták versenyében hat nemzet 36 fajtája közül a magyar nemesítésű interspecifikus szőlőfajták érték el az első öt helyezést.

Ezekkel a gondolatokkal ajánlom Balatonfüred szülővárosomnak a szőlőnemesítési munkáim során elért, nemzetközileg is elismert, új interspecifikus szőlőfajtákat különös figyelmébe.

Szeretném, ha az életművem, amit az új interspecifikus szőlőfajták nemesítésében fél évszázad alatti kutatómunkámmal elértem, nem maradna hasznosítás nélkül.”

 

A Gyukli Pincének sikerült felkutatni a szőlőfajtából összesen  13 tőkét az országban és Ausztriában. Ezek szőlővesszejét leoltatva, a 2012-es évtől egy kísérleti ültetvény létrehozását tervezzük többlépcsőben megvalósítani. 

A Füred-Tv összefoglalóját az alábbi linken tekinthetik meg:

94 éves Dr. Csizmazia Darab József

 

 

 

 

 

 

A statisztikai adatok szerint honlapunkat leggyakrabban a következő kifejezésekkel találják meg:

balatonfüredi pincészet, pincészet balatonfüreden, Gyukli Gyula borász, füredi borászat, balatonfüredi borok, balatonfüredi boros pince, Gyukli pince füreden, Balatonfüredi Gyukli pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüredi Solaris, Balatonfüredi Olaszrizling, Óbudavári Juhfark

 

Impresszum | | | Tartalom: *Gyukli Pince* 1983 - 2017 | Klikk: 7568 / 2706
Gyukli Gyula borász | Balatonfüred | Gyukli Pincészet Veszprém megyében Balatonfüreden
2011. július 25.


Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Dr. Csizmazia Darab József a Füredgyöngye feltatlálója

Tulajdonos: Gyukli Gyula borász

Kapcsolat: Balatonfüred

Címsorszöveg: Füredgyöngye - | Gyukli Pince Balatonfüred - balatonfüredi pincészet - balatonfüredi borok | Dr. Csizmazia Darab József a Füredgyöngye feltatlálója

Szlogen: A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.

Linkfelhő: Dr. Csizmazia Darab József, ökológiai szőlészet, fajtajelölt, Füredgyöngye

Készült: 2011. július 25.

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár