Megnézem!
Bezár!
A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.
.hu .de

A balatonfüredi szőlőmag aranya

Immáron hatodik éve, hogy a balatonfüredi Gyukli Pince elkötelezte magát az egészség és a környezet védelme érdekében. A vegyszermentes szőlőművelés, a segédanyagok nélküli bor és a melegítő szőlőmagpárnák mellett két új termékünkre hívjuk fel a figyelmet.

Mostantól kapható a pincészet kínálatában a hidegen sajtolt 100% szőlőmagolaj és a szőlőmagőrlemény is. A hangsúly ezen termékek esetében is a természetességen és az egészségen van.

Rendeléseiket az info@gyuklipince.hu címen várjuk!

A termékek jótékony hatásairól és felhasználási javaslatairól az alábbi linkekre kattintva olvashat:Borkóstoló Freiburgban

Sok szeretettel várjuk Önt, családját és ismerőseit a 2015. február 7-én, szombaton 16 órai kezdettel megrendezésre kerülő magyar nyelvű borbemutatómra.

Az este folyamán beszélgetünk az ökológiai szőlőgazdálkodásban rejlő perspektívákról, a freiburgi kutatóintézet feladatairól, a szőlőfajták nemesítésének csodálatos világáról, valamint a jégbor és a csúcskategóriájú desszertborok készítésének titkairól. Párhuzamot vonunk a magyar és a német borvidékek között, valamint a két ország új előállítású szőlőfajtáiról is szót ejtünk. Tovább--->>>

Év végi híradó

Kedves Barátaink!


Az év vége felé számtalan pozitív impulzus ér bennünket. Az országkóstolón nyert három csillagos magyar borkiválóságunk a Cserszegi Fűszeres után, az első bio borunk a Solaris egy nemzetközi megmérettetésen nyert nagy aranyat. A borkóstolókon és borszemináriumokon új tematikával mutattuk be az érdeklődőknek és a szakmai közönségnek az ökológiai szőlőművelésben és a vörös borokban található egészségvédő rezveratrol szerepét. Bízunk benne, hogy a következő esztendő tovább motivál bennünket, hogy folytassuk az utat, melyen elindultunk. Tovább--->

‹«   «   1   2   3   4   5   6   »   »›

Wedding Photography
Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület
Balatonvin Borlovagrend Egyesület
Karolina Kávéház és Koktélbár
Gyukli Pince Balatonfüred
Balatonfüred Város Honlapja

 


Welapkészítés - Netstilus Webműhely Füredlink - Füredi és más linkek tárháza

A rezisztens szőlőfajtákról

 Miért különlegesek a rezisztens szőlőfajták?

 

 A rezisztens szőlőfajták, röviden rezifajták különösen ellenállóak bizonyos betegségekkel szemben, melyek a növényt megtámadhatják. Ilyenek pl. A szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) a lisztharmat (Uncinula necator) vagy a nemespenész (Botrytis cinerea)

 

Mik ezeknek az új fajtáknak az előnyei?

 

 Amennyiben valaki rezifajtát telepít, a növényvédelmet jelentősen lecsökkentheti. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevesebb vegyszer kijuttatásával tudja a szőlőt egészségesen tartani.

 

Hogyan jönnek létre ezek a fajták?

 

 A rezifajták a szokásos keresztezéses eljárással születnek meg. A folyamat során bizonyos anyafajtákat, az előre kiválasztott apafajták pollenjeivel keresztezik, mindaddíg, amíg a nemesítő a kijelölt célt el nem éri. Ez a munkaigényes nemesítési és szelektálási folyamat akár évtizedekig is eltarthat. Napjainkban a kutatók azon fáradoznak, hogy a keresztezések közvetlen eredményeit a genómok kiértékelésével gyorsítsák. Gyakorlatilag a szőlő örökítőanyagában keresik a rezisztencia kialakulásáért felelős  forrásokat, hogy a jővőben közvetlen a keresztezés után megkezdődhessen a szelekció. Géntechnikai folyamatoknak a szőlő generativ keresztezésében nincs szerepe.  

 

Mik a konkrét okai a rezifajták toleranciájánk bizonyos betegségekkel szemben?

 

 Az ellenállóképesség a természetes védekezőmechanizmusok eredménye, melyek egyes vadszőlőfajtáknál fordulnak elő. Ez a tulajdonság egy több generációs keresztezéssel átvihető a rezifajtákba, melyek egy gombafertőzés esetén különböző módon reagálnak. Fertőzés esetén bezárják a légcserenyílásaikat és megerősítik a sejtfalaikat, hogy a gombaspórák ne vagy csak kis mértékben tudják károsítani a növényi sejteket. A veszély elmúltával a megtámadt felületeken feldúsítják a Pterostilbene nevü antioxidánst, valamint a Viniferin nevü rezveratrol származékot. Ezen a másodlagos növényi védöanyagok antibakteriális hatást kifejtve meggátolják a gombafonalak továbbterjedését.

 

Miért környezetbarát a rezisztens szőlő?

 

 A rezifajták elsősorban azért környezetbarátak, mert művelésük során lényegesen kevesebb növényvédőszer kerül a környezetbe. A növényvédelmi kezelések számának csökkenése a szőlőművelő erőgépek használatának csökkenését is eredményezik, így csökken a talajtömörödés veszélye is, valamint az üzemanyag fogyasztás.

 

 Miért érdeklődnek egyre gyakrabban a borászatok, a gasztronómia szakemberei és a borkereskedések a rezifajtákból készült borok iránt?

 

 A Magyar vállalkozások egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezetünk védelmének társadalmi megítélésére, továbbá a fenntartható gazdálkodás támogatása már nem csak egy utópisztikus gondola a számukra, hanem a kereskedelmi tevékenységük hosszútávú alapja is. A rezisztens szőlőfajtákból létrehozott ültetvények terméséből gyakran bio szőlőlé vagy biobor készül, melyek fogyasztása lényegesen kevesebb kockázatot hordoz a fogyasztók számára, mint a hagyományosan művelt társaiké. Az ilyen módon előállított és ellenőrzött élelmiszer könnyebben válik a mindennapi egészséges táplálkozás részévé.

 

Miért lehetnek fontos alkotóelemei a rezifajták a szőlészeti kultúrának?

 

 A meredek hegyoldalakon gyakran nehéz a szőlő művelése, a növényvédelmi feladatok és a gépi munkák is csak jól tervezve és körülményesen hajthatóak végre. A rezifajták művelése ezzel szemben kevesebb kézi és gépi munkát igényel, így az évszázadok során kialakult tájkép a jővőben is gazdaságosan fenntartható.

 

Milyen előnyei vannak a rezifajtákból készült boroknak a fogyasztók számára?

 

Ha egy szőlőnövény illat és ízanyagainak kialakulását nem befolyásolják vegyszerek, fürtjében meg tudja őrizni a fajtájára jellemző beltartalmat. Az így szüretelt egészséges szőlőből a kemikáliák kizárása nélkül készített bor kóstolása közben a természet rég elfelejtett aromadimenziói nyílnak meg a fogyasztók számára. A borászat kitaposott ösvényeiről letérve, a reziborok izgalmas és élvezetes élményekkel várják a fogyasztókat.

 

 

 

 

A statisztikai adatok szerint honlapunkat leggyakrabban a következő kifejezésekkel találják meg:

balatonfüredi pincészet, pincészet balatonfüreden, Gyukli Gyula borász, füredi borászat, balatonfüredi borok, balatonfüredi boros pince, Gyukli pince füreden, Balatonfüredi Gyukli pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüredi Solaris, Balatonfüredi Olaszrizling, Óbudavári Juhfark

 

Impresszum | | | Tartalom: *Gyukli Pince* 1983 - 2017 | Klikk: 7571 / 2709
Gyukli Gyula borász | Balatonfüred | Gyukli Pincészet Veszprém megyében Balatonfüreden
2011. július 25.


Bezárás Bezár

Web Site Impresszum

Bemutatkozik a balatonfüredi Gyukli Pince. Gyukli Gyula balatonfüredi borász weboldala. Pincészet Veszprém megyében

Tulajdonos: Gyukli Gyula borász

Kapcsolat: Balatonfüred

Címsorszöveg: A rezisztens szőlőfajtákról - | Gyukli Pince Balatonfüred - balatonfüredi pincészet - balatonfüredi borok | Bemutatkozik a balatonfüredi Gyukli Pince. Gyukli Gyula balatonfüredi borász weboldala. Pincészet Veszprém megyében

Szlogen: A Gyukli-Pince a világfajták mellett hangsúlyt fektet a magyar fajtákból készülő borokra is. 2010-es kísérleti telepítéseinkkel új fajtákat, szőlő és talajművelési módokat tervezünk megvalósítani.

Linkfelhő: balatonfüredi pincészet, pincészet balatonfüreden, Gyukli Gyula borász, füredi borászat, balatonfüredi borok, balatonfüredi boros pince, Gyukli pince füreden, Balatonfüredi Gyukli pince, Balatonfüred-Csopaki borvidék, Balatonfüredi Solaris, Balatonfüredi Olaszrizling, Óbudavári Juhfark

Készült: 2011. július 25.

Kereső oldalak: | Creatix Kereső | Google kereső


Bezárás Bezár

Bezárás Bezár